WOAH! Vilka fina åtta dagar vi fick under Matsvinnsfestivalen 9–16 augusti! Vi på Rädda Maten är jättenöjda och tacksamma till alla er som deltog på ett eller annat sätt.

Den mest fantastiska nyheten vi vill dela med er är att vi lyckades samla in 34.765 kr och räddade sammanlagd 2569,18 kg mat och dryck via matsvinnäffaren samt genom att sälja svinnsmoothies och svinnpizza! Om ni missade det så vill vi informera er om att alla pengarna går till Kontrapunkt här i Malmö som håller på att skapa Sveriges första registrerade matbank!

Ni ska veta att utan er – medverkare och volontärer – hade vi inte klarat oss och det är alla ni som gjorde Matsvinnsfestivalen 2019 så lyckad. Vi hade inte heller kunnat skapa en så härlig stämning utan alla er underbara människor som besökte oss och deltog i programinnehållet. Ni ska ALLA ha ett jättestort tack för er medverkan.

Ni som missade Matsvinnsfestivalen i år kan få en känsla av hur vi hade det genom fotona och filmen nedan. Tack till fotograferna Karin Oddner, Moncef Henaien och Pablo Suzarte!

Vi på Rädda Maten ser fram emot hösten och vintern med en massa intressanta och informationsrika studiebesök, nätverksträffar och annat kul matsvinnsinnehåll.

Ett stort tack till alla medverkare:

Filmer från Matsvinnsfestivalen 2019

Bilder från Matsvinnsfestivalen 2019

Fotografer: Karin Oddner, Moncef Henaien och Pablo Suzarte

Programmet för festivalen 2019 hittar du här!

Matsvinnsfestivalen 2019 skruvade upp ambitionsnivån och bjöd på ett hela åtta dagar långt program – varje festivaldag med sitt eget tema. Detta för att lyfta matsvinnets många aspekter och placera svinnet i en större hållbarhetsperspektiv: matsvinnet är ett symptom på ett matsystem som inte fungerar som det ska. Matsvinnsfestivalen bjöd även på annat kul innehåll utöver programpunkterna och matsvinnsbutiken räddade över 2500 kg mat och dryck! 

Under festivalen berättade inspiratörer så som Solidariskt Kylskåp (Solikyl), Kontrapunkt och Kajodlingen Göteborg, Folkets Pops och Two Forks Urban Farm and Table om sitt arbete. Tillsammans med Folkuniversitetet hölls satellitföreläsningar av Los Perros Urban Farming, Food2change och Rude Food. Lyxig pizza bakades av matsvinn och unga Resterkockar tävlade i att laga den bästa rätten av matsvinn. En bokcirkel och fotoutställning på tema matsvinn hölls, samt innovativa framträdanden som till exempel musik gjord med matsvinn av Mirror Music! Om du är intresserad av programmet för Matsvinnsfestivalen 2019 så hittar du det i sin helhet HÄR!

Är du intresserad av fler områden inom hållbarhetsarbete? Besök gärna Hållbar Utveckling Skåne för att se vad som är på gång!

FN har satt som mål att fram till år 2030 halvera det globala matsvinnet. 2030 känns långt borta i framtiden – lite som år 2000 kändes i början på 90-talet. Fast sanningen är att 2030 är runt hörnet och före vi märker det kommer vi att vara där. Klimatkrisen är ett akut problem som pågår just nu och matsvinnet är ett av de största problemen vi har inom sammanhanget. Den goda nyheten är att vi kan alla göra något åt det, i vår vardag, i våra hem, på våra arbetsplatser. Framtiden är självfallet osäker, men många nya innovationer, nya förhållningssätt och ny kunskap gör den lite ljusare än vad som förutspås av experter. Hur ska vi odla, äta och återvinna i framtiden för att det hela ska hålla? Vilka drömmar ska vi förverkliga om framtidens innovativa matsystem? Hur blir vi av med allt matsvinn som tar kål på oss och planeten? Dessa frågor och många fler ska vi tackla under temadagen “Framtid & Innovation” på Matsvinnsfestivalen. Med oss under dagen har vi bl.a Kajodlingen från Göteborg, Los Perros Urban Farming och Söderslättsgymnasiet i Trelleborg med projektet Sustainable Poetry.

Klicka här för att ladda ner hela programmet för fredagen.

Vad är Malmö om inte en stad som står för mångfald. Mångfald är livets essens på mångasätt och vis, vare sig det handlar om olika kulturer, biodiversitet eller olikartade normer och förhållningssätt. I koppling till mat hade vi, vår omgivning och vår planet haft det mycket bättre med mer mångfald istället för homogenitet. När det kommer till matsvinn tycker vi det är intressant hur olika kulturer tänker – för vissa finns det inte, för andra är det en oundviklig självklarhet. Vi har enormt mycket att lära oss av varandra genom att dela med oss, samtala och uppleva olika perspektiv av ett och samma ämne. Känns det som att du hade kunnat ha lite mer mångfald i ditt liv? Vill du utsätta ditt eget perspektiv för andra vinklar? Kom och njut av olikheterna istället för att strida emot dem. Med oss under dagen har vi bl.a Food2Change, Two Forks Farm and Table och Sahin Erdal, den svensk-turkiska kocken och pizzabagaren känd från restaurang Bastard som är grym på att laga urläckra pizzor på mat som annars skulle gå till spillo.

Klicka här för att ladda ner hela programmet för lördagen.

Enligt dagens statistik är det vi där hemma som är värst på matsvinn. Vi är kanske duktiga på att sortera all mat i de bruna påsarna men de bruna påsarna blir allt för många årligen. För att inte ens tala om allt som vi häller ner i avloppet, det är lika illa. Det krävs stora insatser från olika håll för att få oss att minska matsvinnet rejält. Men hur ska vi ta få tillbaka den bortglömda kunskapen om att hantera maten på hållbarare sätt? Hur kan vi se förbi bäst-före datum och istället använda våra sinnen? Hur ska vi kunna inse att vi kan göra skillnad med några små ändringar i vår vardag? Kan det vara så enkelt? Ja det kan det. Denna dag är perfekt för hela familjen. Ta med mor- och farföräldrar, yngre och äldre barn, kusiner och t.o.m. svärmor. Med oss under dagen har vi bl.a. Sysav och matsvinnstävlingen Resterkocken som uppmuntrar skolbarn att rädda matrester och tävla med sina bästa recept samt Heather Oldby grundaren till Facebook-gruppen “Save the Food – Malmö” med över 3000 medlemmar. Hann du inte smaka på matsvinnpizza dagen innan? Då får du en till chans för kocken Sahin Erdal (känd från restaurang Bastard) har pizzaugnen het även denna dag.

Klicka här för att se hela programmet för söndagen.

Vi på Rädda Maten vågar påstå att många i Sverige tar maten för givet och mat finns allt som oftast nära till hands när man är hungrig. Maten i matbutikerna är också billigare än någonsin även om vi kanske inte tror på det. Vi mister inte heller sömn över en portion spaghetti och köttfärssås som vi slängde under dagen. Hur har det blivit så? Har maten tappat sitt värde helt och hållet? Vårt förhållande till maten blir allt mer distanserad och mindre tid läggs på mat och måltider i vardagen. Det är inte konstigt att mat förvandlas till ett omständligt måste för många. Kanske hade det varit annorlunda ifall vi alla var tvungna att odla vår mat själva eller om vi åtminstone kände igen ansiktena på bönderna som jobbat hårt för att producera maten vi köper av dem. Kanske vi borde lyfta värdet av matkultur för att lyfta värdet på maten helt och hållet. Hur värdesätter du din nästa måltid? Med oss under dagen har vi bl.a. miljöförvaltningen på Malmö stad och måltidspedagoden Sofia Lönnqvist, Kontrapunkt, samt journalisten och författaren Folke Schimanski med sin nya bok “Mat. En krigisk historia”.

Klicka här för att ladda ner hela programmet för måndagen.

Cirka 795 miljoner människor i världen har inte tillräckligt med mat för att leva ett hälsosamt aktivt liv. Det handlar om en av nio personer på jorden. Å andra sidan, ungefär en tredjedel av maten som produceras i världen för konsumtion varje år – cirka 1,3 miljarder ton – går till spillo. Ifall dessa två siffror kunde utesluta varandra skulle vi ha löst ett enormt problem för mänskligheten. Tyvärr är det inte så enkelt. På lite mindre skala är det dock fullkomligt görbart. Hur då? Häng med oss denna dag för att få veta mera. Med oss under dagen har vi bl.a. Solikyl från Göteborg, REKO-ring Malmö, Matkaravanen och Skåne Stadsmission som varje månad hanterar 10 ton donerad mat. Mat som annars hade varit destinerad till soptunnan distribueras istället till människor i behov.

Klicka här för att ladda ner hela programmet för tisdagen.

Det är få som inte vill arbeta med att minska matsvinnet. Vi på Rädda Maten har faktiskt inte stött på någon sådan aktör eller person alls. Men många stöter på svårigheter i arbetet mot svinnet. Lagar, regler och direktiv, men även normer, vanor och beteendemönster ställer till det för oss som vill väl. Hur många gånger har inte vi hört meningen, “Vi vill och vi försöker göra skillnad, men det går bara inte, för att…!”. Då svarar vi, “Det går visst!” och många gånger stämmer det. Vi har insett att när olika människor med olika perspektiv och spetskunskaper kommer i kontakt med varandra kan de komma på givande och kreativa sätt att komma över de hinder som står i vägen för att realisera matsvinnsminskande åtgärder och projekt. Kom och bli smittad av den positiva och förhoppningsfulla attityden. Med oss under dagen har vi bl.a. hållbarhetsinfluenser Tess Waltenburg och en rad andra matsvinnshjältar med olika spetskunskaper.

Klicka här för att ladda ner hela programmet för onsdagen.

Efter nästan en hel vecka av Matsvinnsfestival hoppas vi att Rädda Matens kärnbudskap är kristallklar: Stoppa svinnet! Vi kan och måste alla hjälpas åt att stoppa svinnet. Det kräver vilja, mod och framför allt riktigt grymma samarbeten som gör skillnad på riktigt. Under de två sista dagarna av Matsvinnfestivalen tar vi hjälp av riktiga matproffs, nämligen kocklärarna och kockeleverna på Malmö restaurangskolan. Inte nog med det, vi ska även se till att så många av er som möjligt lär er grunderna till ett helt eget nytt språk för matsvinn, ”svinniskan” som Livsmedelsverket har tagit fram. Ni kan få smaskiga idéer och tips på sorbet av svinn  från Folkets Pops. Vi får även besök av VÄRT Sustainable Food Lab och Win Win Sustainability Awards från Göteborg! Var med oss och peppa upp stämningen till max under de två sista dagarna av festivalen. Tillsammans kan vi stoppa svinnet!

Klicka här för att ladda ner hela programmet för torsdagen.

Efter nästan en hel vecka av Matsvinnsfestival hoppas vi att Rädda Matens kärnbudskap är kristallklar: Stoppa svinnet! Vi kan och måste alla hjälpas åt att stoppa svinnet. Det kräver vilja, mod och framför allt riktigt grymma samarbeten som gör skillnad på riktigt. Under de två sista dagarna av Matsvinnfestivalen tar vi hjälp av riktiga matproffs, nämligen kocklärarna och kockeleverna på Malmö restaurangskolan. Vi kommer att få lära oss de bästa svinnknäpen från Sveriges första matsvinnscatering Rude Food. Inte nog med det, vi ska även se till att så många av er som möjligt lär er grunderna till ett helt eget nytt språk för matsvinn, ”svinniskan” som Livsmedelsverket har tagit fram. Var med oss och peppa upp stämningen till max under de två sista dagarna av festivalen. Tillsammans kan vi stoppa svinnet!

Och du, du missar väl inte den roliga ljudupplevelsen där Mirror Music gör musik på matsvinn och den fantastiska matsvinnsdansföreställningen av Malmö Dansakademin och den första Malmö RestFest – en stor kollektiv picknick där vi bara äter sånt som annars skulle kastas – som avslutar året Matsvinnsfestival? Näe, det trodde vi inte heller 🙂

Klicka här för att ladda ner hela programmet för sista fredagen.

Sprid informationen om Matsvinnsfestivalen!

Nedan kan du ladda ner våra fina Matsvinnsfestivalposters. Det är fritt fram att använda dem.