Vi på Rädda Maten vågar påstå att många i Sverige tar maten för givet och mat finns allt som oftast nära till hands när man är hungrig. Maten i matbutikerna är också billigare än någonsin även om vi kanske inte tror på det. Vi mister inte heller sömn över en portion spaghetti och köttfärssås som vi slängde under dagen.
Hur har det blivit så?
Har maten tappat sitt värde helt och hållet? Vårt förhållande till maten blir allt mer distanserad och mindre tid läggs på mat och måltider i vardagen. Det är inte konstigt att mat förvandlas till ett omständligt måste för många. Kanske hade det varit annorlunda ifall vi alla var tvungna att odla vår mat själva eller om vi åtminstone kände igen ansiktena på bönderna som jobbat hårt för att producera maten vi köper av dem.
Kanske borde vi lyfta värdet av matkultur för att lyfta värdet på maten helt och hållet. Hur värdesätter du din nästa måltid?
ANMÄLAN: Endast en person per organisation. Vill ni gå fler så sätt upp dem på reservlista. Anmäl dig via den här länken senast den 29 juli
PROGRAM
8:30–9:00 Drop-in frukost (vegansk) + mingel i salongerna
9:00–9:10 Hej och välkommen av landshövding Anneli Hulthén, Rädda Maten-projektet och moderator Linda Dahl, journalist, kock och medgrundare till Matkaravan
9:10–10:15 Dagens showcase: Malmö stads miljöförvaltning och Måltidspedagogen Sofia Lönnqvist
Hur kan vi skapa hållbar måltidsmedevetenhet i förskolan? Vi kopplar ihop de globala hållbarhetsmålen med den nya läroplanen och förskolans verksamhet och visar att måltiden är en viktig pusselbit i detta arbete. Genom att arbeta med maten och måltiden kan vi på ett lustfyllt sätt inspirera till hållbart lärande och större matglädje. Vi visar konkreta exempel på vad man kan göra och deltagarna får även testa att själva leka med maten. Seminariet hålls av Sofia Lönnqvist, måltidspedagog och författare samt Louise Dahl, som arbetar med Klimatsmart mat i Malmö stad.
10:10–10:25 Sammanfattning/genomgång/slutord av gästen
10:25–10:30 Tack och hej av landshövding Anneli Hulthén & Rädda Maten-projektet